آزمایشگاه تخصصی دانش
• محل : تهران . طالقانی
• سال : 1392
• وضعیت کنونی : پابرجا
• کاربری : درمانی
کارفرما: آزمایشگاه دانش
نوع زمین: جنوبی
مساحت ساختمان: 1200
مصالح نما : لوور فلزی – سنگ گرانیت – آجر
سازه: فلزی
تعداد طبقات: ده طبقه (چهار طبقه زیرزمین)
آزمایشگاه دانش در زمینی جنوبی در خیابان طالقانی واقع شده است این مجموعه توسط بخش خصوصی احداث شده و یکی از آزمایشگاه های تخصصی شهر تهران است. با توجه به کاربری تخصصی این مرکز و عدم سرویس دهی مناسب به نیازهای مراجعین در مکان سابق، کارفرمایان پروژه تصمیم به خرید زمینی جدید گرفته بودند.
از طرفی دیگر به دلیل مالکیت این مجموعه توسط بخش خصوصی، کارفرمایان با مسائل آزمایشگاهی به صورت واقع بینانه تر و آگاهی بیشتری روبرو بودند. به همین دلیل برنامهای مدون همراه با برنامهریزی برای توسعه آتی تدوین کرده و با مشخص بودن خواستههای کارفرما و آگاهی معمار نسبت به آنها باعث رسیدن به برنامه فیزیکی مشخص و کاملتری در طراحی شدهاند.
آزمایشگاه دانش در زمینی شهری با عرضی حدود به بیست و چهار متر که شامل شش طبقه بر روی سطح زمین و چهار طبقه در زیرزمین و در مجموع ده طبقه ساخته شده است. در طبقات زیرزمین و همکف 85% و در طبقات بالای همکف 45% از سطح زمین زیر ساخت رفته است. پلان طراحی شده برای این پروژه پلانی نیمه آزاد است در حالی که بخشی از فضاهای مورد نیاز در این کاربری چون سالن انتظار، بخش خونگیری و چند مورد دیگر به صورت ثابت میباشند. با پیشرفت تکنولوژی و رویه رشد علم که به مرور زمان تجهیزات آزمایشگاهی را نیز تحت الشعاع خود قرار میدهد نیاز به فضاهایی با انعطاف بیشتری را افزایش میدهد. بنا به دوراندیشی که نسبت به این فضاها وجود داشت، طراحی آنها به صورتی انعطافپذیرتر انجام پذیرفت.
نمای اصلی ساختمان (نمای شمالی) متشکل از آجر به رنگ اخرایی است که بر روی آن لوورهای فلزی سبز رنگ و در بعضی قسمتها نیز از سنگ گرانیت سبز رنگ و در نمای جنوبی تنها از آجر اخرایی بزرگ استفاده شده است.
با توجه به تاکید و اهمیت مسائل زیست محیطی در طرح و نیازهای خاص محیط آزمایشگاهی، برای تمهیدات و تاسیسات آن ترفندهای نوینی در نظر گرفته شده است که عبارتند از: سیستم تهویه مطبوع در کلیه فضاهای آزمایشگاه، سیستم لولهکشی متفاوت آب، فضاهای استریل و محل استقرار دستگاهها از نظر الکترسیته، تاسیسات لولهکشی و گازهای مختلف (اکسیژن، وکیوم و…) از طراحیهای هوشمند این پروژه میباشد. در این پروژه حدود هشتاد عدد سرویس بهداشتی وجود دارد، که برای جلوگیری از اتلاف آب شهری (آشامیدنی)، دو نوع لوله کشی آب خاکستری و شهری در تمامی پروژه صورت گرفته که به وسیله سپتیکهای مجزایی از یکدیگر جدا شدهاند، سپتیکها پس از تصفیه وارد سپتیک شهری میشوند. در پشتبام پروژه پنلهای خورشیدی قرار گرفته است که زمستان ها در تسهیل گرمایش سیستم آب لولهکشی نقش موثری را ایفا میکند. در دیوارهای ساختمان یک لایه پلاستوفم برای عایق نمودن ساختمان در برابر سرما تعبیه شده است. سیستم الکتریکی ساختمان به صورت چشم هوشمند میباشد که تمامی موارد ذکر شده برای جلوگیری از اتلاف انرژی و در جهت هوشمند کردن ساختمان است.
در مجموع ساختمان با کاربری های آزمایشگاهی قوانین ویژه ای را برای طراحی دارا بوده که تامین آنها در اولویت طراح می باشد، در ادامه تلاش بر آن بوده تا علاوه بر تامین این باید های پروژه به مسائل و موارد زیبایی شناسی در پروژه نیز توجه گردد.