ساختمان اداری برزیل
محل : تهران . برزیل غربی
سال : 1394
وضعیت کنونی : پابرجا
کاربری : اداری
سال شروع طراحی: 1386
کارفرما: آقای صرامی
کارفرمای ثانویه: شرکت ساختمان و صنعت بین الملل
تعداد طبقات: 5 طبقه زیرزمین و 16 طبقه روی زمین
مقدمه
طراحی و ساخت ساختمانی بلندمرتبه با کاربری دفاتر اداری در زمینی شمالی با مساحت 3000 متر مربع در خیابان برزیل غربی در آبانماه 1385 به این مشاور واگذار گردید.
با توجه به خواست کارفرما، مبنی بر طراحی ساختمانی اداری که هر طبقه قابلیت تقسیم به چهار دفتر مستقل اداری را داشته باشد و بتوان این دفاتر را به شرکت ها و موسسات مختلف واگذار نمود، برنامه فیزیکی فضاهای اداری فقط در مقیاس کلان ترسیم گردید. به این صورت سطوح خالص که قابلیت تقسیم و تفکیک آن از سوی خریدار وجود داشته باشد مورد نظر بوده و با توجه به سطح خالص اداری که نزدیک به 800 متر مربع می باشد و در نظر گرفتن سرانه 15 مترمربع برای هر نفر می توان ظرفیت استقرار نیروی انسانی هر طبقه را تخمین زد که بر این اساس تعداد آسانسورها، سرویس های بهداشتی و تأسیساتی را محاسبه و اندازه گیری نمود که این فضاها به صورت حداکثری در پروژه طراحی شده است.
مبانی طرح
بعد از بررسیهای اولیه و تحلیل سایت، ابتدا جانمایی پروژه در زمین براساس میزان درصد اشغال مشخص گردید و با توجه به نامه کمیسیون ماده 5 میزان درصد اشغال زمین به شرح ذیل قطعی گردید و بر این اساس: زیرزمین با کاربری پارکینگ و تأسیسات در پنج طبقه با سطح اشغال 77 % ، همکف با کاربری اداری و خدمات عمومی در یک طبقه با سطح اشغال 53 % ،طبقات اول تا شانزدهم با کاربری دفاتر اداری با سطح اشغال 35 % . توجه به ضوابط فوق اندازه پروژه را تعریف و با توجه به این اندازه ها، حجم خام پروژه ترسیم گردید. در گام بعدی حدود تقریبی استقرار ارتباطات عمودی، توجه به سازه طرح، دسترسی ها به تأسیسات، پارامترهای تأثیر گذار در طراحی پروژه مورد توجه قرار گرفت و پس از آن طراحی حجم پروژه با توجه به عوامل فوق در قالب یک حجم یکپارچه با توجه به کشیدگی ساختمان در راستای محور شمال _ جنوب انجام گردید. ارتباطات عمودی در میانه طول ساختمان استقرار یافته است که بهترین دسترسی متمرکز را به واحدهای اداری مقدور می سازد، پله های فرار و آسانسورهای ارتباطی، سرویس ها، آبدارخانه همگی در این محدوده میانی متمرکز شده اند و بخش خالص اداری در دو سوی این هستة مرکزی قرار گرفته است .
جهت کنترل نور مزاحم شرق و غرب، بدنه شمالی و جنوبی را یک پوسته منحنی شکل در بر گرفته است که با استفاده از کرکره های افقی نما، ورود نور به ساختمان از ضلع شرق به غرب کنترل می گردد. این پوسته ها در عین حال در پیوستگی و یکپارچگی حجم به صورت کارا و مؤثری نمود یافته اند. فرم دینامیکی که تأمین کننده نظر طراح بوده است با این پوسته ها و حرکت افزاینده آن به سمت شمال شکل گرفت.
در مجموع با نگاهی فرمال، حجم ساختمان از دو استوانه در امتداد شمالی و جنوبی تشکیل شده است که دو پوسته در پیرامون شرقی و غربی آن را در بر گرفته است. شبکه ای فشرده از لوورهای فلزی نیز در ضلع شمالی و جنوبی ساختمان، استوانه ها را در بر گرفته است که در مرحله اجرا نهایی به گونه ای دیگر ساخته شد. از سویی استوانه جنوبی با قطر کوچکتر در سطح بام از حجم بیرون زده و به صورتی مورب برش خورده است. لازم به ذکر است که این حجم استوانه بر روی بام فضایی مناسب برای تجهیزات تاسیساتی را فراهم نموده است. استوانه شمالی با قطر بزرگتر، در تراز بام محوطه ای برای استقرار هلیکوپتر در مواقع اضطرار را پدید آورده است. در تراز همکف، به سبب قوانین سطح اشغال تا 53% استوانه ای با شعاعی بزرگتر از مرکز همان استوانه جنوبی در نظر گرفته شده است که پوسته های مجاور نیز با همان امتداد حجم دایره را در تراز همکف نیز در بر گرفته است.
توضیح پلان:
کاربریهای اداری و خدماتی در 22 طبقه در پروژه ساختمان اداری برزیل به شرح ذیل استقرار یافته اند :
– پارکینگ ها
پارکینگ ها در زیرزمین های اول تا پنجم مستقر شده اند. قسمت جنوبی هر طبقه از پارکینگ به صورت مسطح و قسمت شمالی آن با شیب 5 درصد طراحی شده است با این روش حداکثر تعداد پارکینگ در سطح هر طبقه استقرار یافته است. ارتباطات عمودی طبقات زیرزمین از دو آسانسور 10 نفره و دو پله تأمین می شود این دو آسانسور مستقل از آسانسور طبقات اداری است و تا طبقه همکف امتداد می یابد در این 5 طبقه تعداد 380 عدد پارکینگ تعبیه شده است که با توجه به زیربنای اداری ساختمان و محاسبات ارائه شده این تعداد کافی می باشد.
– تأسیسات و موتورخانه
در طبقه پنجم زیرزمین موتورخانه مرکزی با ارتفاع 6 متر جانمایی شده است .
– همکف
مراجعین پس از عبور از فضای کنترل و اطلاعات از طریق 6 آسانسور 13 نفره به طبقات اداری دسترسی پیدا می کنند و دو آسانسور 10 نفره نیز ارتباط طبقات زیرزمین را به همکف تأمین کرده است. یک آسانسور ویژه حمل بار در ضلع غرب حمل بار را از دسترسی عمومی طبقات مجزا کرده است. دو پله فرار در ضلع شرق و غرب ارتباط کلیه طبقات را با همکف فراهم کرده است. طبقه همکف علاوه بر کاربری اداری به خدمات عمومی نیز اختصاص یافته است. یک سالن چند منظوره، یک سالن کنفرانس و یک رستوران کوچک، از فضاهای دیگر طبقه همکف می باشد. فضای لابی به دو بخش به وسیله حجم آسانسورها تقسیم شده است. بخش ورودی که در جنوب ساختمان قرار گرفته دسترسی مراجعین به طبقات را تسهیل می کند. دو سطح اداری در این قسمت در نظر گرفته شده که می تواند خدمات عمومی همچون بانک، آژانس هواپیمایی، … و یا خدمات عمومی دیگری که در راستای اهداف خدماتی کارفرما به طبقات اداری است را امکان پذیر سازد. لابی شمالی فضای انتظار سالن های اجتماعات، کنفرانس و رستوران است که یک بوفه خدمات رسانی به این لابی را انجام می دهد.
– طبقات
طبقات اول تا شانزدهم ، با کاربری اداری یا به صورت همسان طراحی شده است. فضای مرکزی ارتباطی در میانه پروژه قرار دارد. در ضلع شرق و غرب آن سرویس های بهداشتی، آبدارخانه و رایزرهای تأسیساتی جای گرفته است. دو راهرو به موازات هسته مرکزی دسترسی، پشتیبانی واحدها را به فضاهای خدماتی امکان پذیر می کند. انطباق هسته اصلی معماری بر هسته اصلی سازه از اهداف اصلی طراحی بوده است. آسانسورها، رایزرهای عمودی تأسیسات و برق، لابی و فضای تقسیم واحدها در داخل باکس بتنی سازه در مرکز پروژه طراحی شده است، این باکس در امتداد محورهای سازه قرار می گیرد.
نهایتاً :
مشاور شارستان قرارداد مرحله اول و دوم را با کارفرما پروژه به نتیجه رسانده و پس از اتمام خدمات مهندسی، فاز اجرای این طرح توسط شرکتی ثالث انجام شد که پروژه با تغییرات اندکی نسبت به مشخصات اولیه آن اتمام و در سال 1394 به بهره برداری رسیده است.