مطالعات و طراحی پارک 5 هکتاری شهر جدید سهند و تهیه نقشههای اجرایی
• کارفرما: شرکت عمران شهر جدید سهند
• محل پروژه: تبریز- شهر جدید سهند
• شروع پروژه : سال 1399
• نوع پروژه : طراحی شهری و تهیه نقشههای اجرایی محوطه و ساختمان
• وضعیت پروژه : تصویب کارفرما و آماده برای اجرا
بروندادها:
طراحی راهبردی، چارچوب طراحی شهری، گزارش فرصتهای سرمایهگذاری، تهیه نقشههای اجرایی معماری، سازه و تأسیسات بناها
توضیحات پروژه:
پارک 5 هکتاری شهر جدید سهند در منطقه جنوب شهر و در نزديکی دانشگاه صنعتی سهند واقع شده است و با توجه به وسعتش یک پارک با عملکرد ناحیهای در شهر محسوب میشود و در چشمانداز خود در وهله اول پاسخگوی نیاز ساکنین ناحیه به فضای سبز تفرجی بوده و در قدم بعدی میتواند با توجه به خدمات و فعالیتهای خاصی که در دل خود جای میدهد نقشی فراتر از مقیاس ناحیه برای شهر ایفا کند، نقشی که در آن بستری برای شکلگیری تعاملات اجتماعی و رویدادهای جمعی گروههای مختلف جامعه قرار گیرد تا به نوعی بستر ارتقای حس مکان شهروندان را ایفا نماید. در واقع این پارک تفرجگاهی فرهنگی است که نقشی همچون نشانه شهری دارد و گویای فرهنگ و هنر منطقه است. محیطی است سالم برای ارتقاء دانش اجتماعی و بسط پیوندهای اجتماعی.
یکی از مهمترین فرآیندهای طراحی در این پروژه تدوین استراتژیهای کلان بود که پس از مرحله مطالعات، منجر به استخراج استراتژی ارتقای پایداری، زیستپذیری و رقابتپذیری برای مجموعه شد. در ادامه و براساس چشمانداز و استراتژیهای کلان، چارچوب طراحی شهری مجموعه در نظامهای مختلف تدوین شد که بهعنوان مثال میتوان گفت که در الگوی کاربری اراضی، براساس تأکید بر رویکرد گذران اوقات فراغت و نقش اجتماعی پارک، تمامی خدمات قابل بارگذاری در پارک مطابق با برنامهریزیهای انجام شده، به صورت متمرکز در یک ساختمان در قسمت مرکزی پارک جانمایی شدهاند و مابقی مساحت پارک به فضای باز شامل زمین بازی کودکان و جوانان و فضاهای جمعی اختصاص داده شده است. همچنین در قسمت شمالی پارک غرفههای فروش محصولات صنایع دستی و غرفههای غذایی مکان¬یابی شده است. همچنین از نظر نظام دسترسی، پارک دارای یک محور پیاده اصلی است که ورودیهای اصلی پارک را شکل میدهد.
هدف از طراحی این مسیر و قرارگیری آن نسبت به معابر پیرامونی پارک، سهولت دسترسی به داخل پارک است. همچنین این دسترسی نسبت به شبکه معابر پیرامونی خود به نوعی طراحی شده تا ورودیهای اصلی پارک برای افراد قابل رؤیت باشد، هم برای سواره و هم برای پیاده. در محوطه پارک پیرامون ساختمان مرکزی، جاده سلامت طراحی شده است که به پیادهراههای پیرامون پارک نیز متصل میشود. به طور کلی دسترسی از تمامی نقاط پارک به فضاهای مهم و ویژه مانند فضای همگانی تئاتر روباز، ساختمان مرکزی و جاده سلامت به راحتی تأمین شده است و ساختاری یکپارچه را تشکیل داده است. در خصوص نظام فرم و منظر نیز باید بهاین نکته اشاره کرد که باتوجه به قرارگیری محدوده در مجاورت کاربریهایی که منظر چندان زیبایی رو ارائه نمیدهند، فرم طراحی ساختمان چندمنظوره مرکز پارک به ارتفاع یک طبقه روی زمین در نظر گرفته شده و جهت قرارگیری آن موجب محدود شدن دید ناظر به عوارض نامطلوب بیرونی است و البته درختان طراحی شده پیرامون ساختمان و در امتداد مسیر سلامت نیز به این موضوع کمک میکند. همچنین سعی شده تا در سایر قسمتهای پارک نیز مطلوبیت دید و منظر ناظران در اولویت باشد و ساکنان به هنگام مراجعه به پارک از محیط آن لذت ببرند. چرا که مراجعه ساکنان به این پارک در وهله اول با هدف دوری از هیاهوی شهر و داشتن آرامش، قدم زدن و فعالیت کردن در فضای باز و لذت بردن از محیط طبیعی است.
لازم به ذکر است که در هیچ قسمتی از پارک از پوشش گیاهی متراکم که موجب ناامنی محدوده و مسدود شدن دید از داخل محدوده به بیرون و بالعکس شود، استفاده نشده است.
در نهایت سیاستهای طراحی ذکر شده منجر به ارائه طراحی نهایی و محوطهسازی مجموعه شده است که پس از تأیید کارفرما، گزارش فرصتهای سرمایهگذاری و همچنین در تجربهای متفاوت همزمان با تهیه نقشههای اجرایی محوطه، نقشههای اجرایی معماری، سازه و تأسیسات ساختمانهای مجموعه نیز توسط مهندسین مشاور شارستان ارائه شدهاست و پروژه از نظر اسناد فنی آماده برای اجرا است.